Esport7

L’alimentació del i la judoka

Els entrenaments i combats de judo exigeixen una màxima concentració i rendiment, per la qual cosa és important dur a terme una correcta alimentació i per la qual cosa mantenir una hidratació adequada (Article extret de la revista Consumer.es).

Les categories de judo s’estableixen en funció del pes dels esportistes, la qual cosa en molts casos té com a conseqüència que aquests duguin a terme unes pèrdues de pes dràstiques per poder competir en categories inferiors al seu pes corporal. Encara que els judokes es trobin en aquesta situació, convé que la seva alimentació continuï sent el més equilibrada possible perquè puguin disposar de tota l’energia i nutrients que necessitin.

Abans de la competició

És important que el judoka arribi a la competició en plenes condicions tant físiques com mentals, la qual cosa s’aconsegueix principalment amb un bon entrenament combinat amb una correcta alimentació. Perquè l’esportista no senti molèsties digestives abans de competir, convé que l’últim àpat abans del combat hagi tingut lloc amb tres hores d’antelació. A més, d’aquesta manera s’aconsegueix també evitar l’aparició de problemes gastrointestinals durant el combat, que puguin desconcentrar al judoka i disminuir el seu rendiment.

Si el combat és al matí, els aliments més adequats per a l’esmorzar són aquells rics en hidrats de carboni i pobres en greixos, com per exemple els cereals amb llet, iogurt (preferiblement semidesnatats), el pa o les torrades, les barretes de cereals, el suc de fruites o la fruita sencera, tant sola com en macedònia. Tanmateix, és convenient saber que si la competició és a la tarda, l’alimentació serà una mica més contundent incloent també aliments rics en hidrats de carboni i de baix contingut gras. En aquest cas predominaran la pasta, l’arròs o les patates, la carn poc grassa o el peix, a més de verdures i hortalisses. Per aconseguir una bona digestió convé també evitar la ingestió d’aliments grassos o d’aquells que hagin estat cuinats amb excés d’oli o que s’acompanyin de salses inadequades (amb nata, formatge, etc.).

La importància de la hidratació durant el combat

És important no oblidar la necessitat de mantenir una correcta hidratació durant la competició perquè el judoka pugui rendir al màxim. Una bona manera de mantenir aquesta hidratació són mitjançant la ingesta de begudes energètiques, és a dir, aquelles que continguin sucres per a així alhora obtenir energia.

És aconsellable que el judoka es rehidrati amb aproximadament un vas (250 mil•lilitres) de líquid cada mitja hora, sense oblidar beure després de cada combat.

Quan la competició ha acabat

Una vegada que la competició ha finalitzat és important continuar mantenint una correcta hidratació mitjançant la ingesta de begudes amb sucre, així com amb begudes isotòniques que ajudaran a reposar l’aigua, els minerals i altres substàncies perdudes durant la competició. A continuació poden començar a prendre altres aliments com a formatge magre, iogurt o fruita.

El dinar o el sopar després de la competició, depenent de si aquesta ha tingut lloc al matí o a la tarda, convé que contingui aliments com verdures i hortalisses tant en amanida com cuits, en sopa o en puré, arròs, patata, pasta o llegums, pa, un plat de carn poc grassa o peix i un iogurt, una mica de formatge o una peça de fruita com a postres.

Realitzant uns entrenaments constants i adequats, duent a terme una adequada alimentació i mantenint un bon nivell d’hidratació, el judoka podrà obtenir un màxim rendiment a més de gaudir plenament d’aquest competitiu esport.