Esport7

Dia Mundial del Judo: recordem alguns dels millors judokes i els seus ippons

Cada 28 d’octubre, des de l’any 2011, es commemora el Dia Mundial del Judo, en honor al seu creador, Jigoro Kano, nascut en aquesta data. L’objectiu d’aquesta data és agermanar els judokes de tot el món, i donar a conèixer aquesta disciplina i els valors que fonamenta.

Avui, des d’Esport7 aprofitem, a més per fer-vos una recomanació d’alguns dels millors judokes competidors i dels seus ippons en competició. La tria l’han fet Maurici Casasayas Botines i Maurici Casasayas Soler.

Shohei Ono

El japonès Shoei Ono és considerat un dels millors judokes de la història. El seu palmarès hi ha 2 ors olímpics (Rio i Tòquio), 3 ors mundials i un or en uns Jocs Asiàtics. Tot i això, encara que Ono sigui considerat un dels millors judoques del món, la seva carrera no apuntava tan alt durant la seva etapa a secundària. Aleshores, Ono era el setè dels vuit judoques que competien al seu club. Tot i això, mentre Ono no acabava de destacar entre els seus companys, sí que anava conquerint els seus entrenadors gràcies a un esperit de lluita que sí que sobresortia sobre la resta. Amb el temps, l’ara doble campió olímpic va començar a ser un rival temible, fins al punt que quan va començar la universitat ja era considerat un dels talents nacionals més grans.

Toshihiko Koga

Un altre nom per recordar és el de Toshihiko Koga, que va morir el març del 2021, a l’edat de 53 anys. La llegenda japonesa va ser medalla d’or als Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i de plata a Atlanta 1996, a més de tres vegades campió del món. Koga era temut pel seu ippon seoi nage i el seu sode.

Ryoko (Tani) Tamura

Ryoko Tamura, més coneguda com Ryoko Tani al món del Judo. És la dona judoka amb més títols als Campionats del món de Judo (8 títols, 7 en senior i un universitari, a més d’una medalla de bronze) i amb més quantitat medalles olímpiques (5), entre elles dos títols olímpics, dues de plata i una de bronze.

Va començar a competir el 1990 i es va retirar el 2010, competint sempre en la categoria de -48 Kg. El 2011, la Federació Internacional de Judo la va nomenar “millor judoka femenina de tots els temps”.

Ryoko Tamura tenia només 16 anys quan va derrotar Karen Briggs a les semifinals de la categoria dels menys de 48 Kg als Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Va perdre a la final amb la Campiona Mundial Cécile Nowak, de França, a la final, però va deixar clar que amb només16 anys tindria un gran futur als tatamis.

Majlinda Kelmendi

Majlinda Kelmendi va fer història a Rio, el 2016, en convertir-se en la primera medallista olímpica del seu país, Kosovo, en emportar-se l’or en la categoria de -52 kg. L’any 2021, a Tòquio, Kosovo va tornar a estar a les portades del món esportiu quan Distria Krasniqi va guanyar l’or en la categoria de -48 kg, seguit dos dies després per Nora Gjakova, que va guanyar l’or a la categoria de -57 kg.

És realment sorprenent que un país d’1,8 milions d’habitants hagi aconseguir tres medalles d’or olímpiques en tan poc temps. A més, Kelmendi, Krasniqi i Gjakova provenen totes de la ciutat de Peja, a Kosovo, on són entrenades per Driton Kuka, en un club que va començar amb els seus germans.

Yasuhiro Yamashita

Està considerat com un dels millors judoques de la seva època. Va començar la seva carrera com a esportista a finals de la dècada dels 70 i es va mantenir en actiu fins a mitjans dels 80. Yamashita, va destacar per la seva gran corpulència, va arribar malgrat 127 quilos amb una estatura de 1,80 metres.

De petit ja tenia una gran complexió i era molt entremaliat. Els seus pares, cansats d’escoltar queixes dels veïns per les seves entremaliadures van decidir inscriure Ya-chan, que així en deien, a classes de judo perquè millorés el seu comportament. A la seva localitat no hi havia dojo, però sí al lloc on vivia seu avi; així que es va traslladar a viure-hi amb ell per estudiar a l’escola i assistir a classes de judo. En el seu palmarès hi figura:

  • 1979 Campionat del Món París, Medalla d’or, +95 kg.
  • 1981 Campionat del Món, Maastricht, Medalla d’or, +95 kg.
  • 1983 Campionat del Món, Moscou, Medalla d’or, +95 kg.
  • 1984 Jocs Olímpics de Los Ángeles. Or.

Uta Abe

Va participar en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020, obtenint dues medalles, or en la categoria de –52 kg i plata a l’equip mixt. Va fer història juntament amb el seu germà, Hifumi, a Tòquio 2020, quan es van convertir en els primers germans japonesos a guanyar al mateix Campionat Mundial, a Bakú 2018. L’expectativa de poder repetir la gesta a Tòquio 2020 va començar a créixer. El segon dia dels Jocs Olímpics va passar: Hifumi Abe i Uta Abe es van convertir en els primers germans en un esport individual a guanyar la medalla d’or, cadascun en el seu esdeveniment, el mateix dia en uns Jocs.

Uta Abe va ser la primera a aconseguir-ho, en vèncer a la final de -52 kg femenins de judo. Minuts més tard, el seu germà Hifumi Abe va fer el mateix a la de -66 kg.

Daria Bilodid

Daria Bilodid (Kíev, 10 d’octubre del 2000) va participar en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020, obtenint una medalla de bronze en la categoria de -48 kg. En els Jocs Europeus de Minsk 2019 va obtenir una medalla d’or en la mateixa categoria. Actualment la doble campiona del món i tres vegades campiona d’Europa, ha hagut de fugir de la seva Ucraïna natal per la invasió russa. La judoka resideix a València, on entrena.